Какво лекарство ще помогне на ставите? Таблетки, билкови добавки или мехлем за болки в ставите? Класиране на най-добрите продукти.

Сред пациентите, страдащи от болки и дегенерация на ставите, са хора както в напреднала възраст, така и в разцвета на живота. Възпалението на ставите не заобикаля и младите хора, особено спортистите, а също и офис служителите. Има толкова много лечебни средства за стави, колкото са пациентите и техните проблеми. Какъв вид лекарство трябва да изберете?

Мехлем за стави – какво трябва да съдържа?

Най-популярната група лечебни средства за стави са мехлемите. Те се различават едно от друго по състав и свойства. При силна болка, причинена например от контузия или ревматизъм, лекарят ще предпише мехлем за стави с кетопрофен. Други аналгетични мехлеми за стави имат малко по-слабо въздействие и се отпускат без рецепта.

Те включват напроксен, ибупрофен, салицилати или диклофенак.
Както мехлемите без рецепта, така и мехлемите с рецепта се причисляват към нестероидните противовъзпалителни средства. Освен тях, можем да закупим мехлем за стави с охлаждащ или загряващ ефект. Те съдържат ментол, камфор или капсаицин.

Тези мехлеми са особено полезни за спортисти, но могат да раздразнят кожата. От своя страна хората, които се интересуват от регенерация на ставите, трябва да използват мехлем, съдържащ колаген, глюкозамин или хондроитин. Всички тези вещества имат свойства, които възстановяват и защитават структурата на ставите. Предимството на всеки мехлем за стави е неговото локално действие.

Таблетки за стави – когато болката надделява

Лекарствата за локално приложение под формата на мехлем или крем обикновено се използват постоянно, особено тези без рецепта. Те могат да облекчат възпалението или да действат регенериращо. Посягаме към таблетките за стави, когато болката затруднява обичайното функциониране.

За съжаление, това не е рядкост при ставните дегенерации. Таблетките за стави, които се предлагат веднага, включват напроксен, диклофенак или ибупрофен. Струва си, обаче, да обърнете внимание на таблетките за стави с мелоксикам, който има сравнително лек ефект върху храносмилателната система.

Пациентите често посягат и към таблетки за стави с парацетамол или аспирин, но това не се препоръчва в дългосрочен план. Със сигурност е най-добре да обсъдите избора на таблетки за стави с лекуващия лекар.

Най-добрите хранителни добавки за ставите.

Хранителни добавки за стави

Тази група лечебни средства има предимно поддържащо и възстановяващо въздействие, въпреки че добавките за ставите също облегчават възпалителните състояния и могат да намалят болката. Добавките за стави, приемани редовно, имат положително влияние върху подвижността и гъвкавостта на ставите и помагат за възстановяване на хрущяла и синовиалната течност.

Най-често добавките за стави са във вид на прах, разтворим във вода. Добавките за ставите включват споменатите по-горе колаген, глюкозамин, хондроитин, както и хиалуронова киселина, но колагенът играе ключова роля. Освен това добавките за стави съдържат и витамини.

Билки за стави, естествено и безопасно

Сред най-добрите билки за стави най-често се избират черен оман, харпагофит (дяволски нокът) и полтавски бишофит. Билките за стави са алтернатива на синтетичните лекарства. Тяхното предназначение е да ни помогнат по естествен и неинвазивен начин да преодолеем болката и сковаността на ставите.

Освен това билките за стави могат да имат загряващо, противовъзпалителено и обезболяващо действие. Черният оман се препоръчва за спортисти с наранявания и дегенерация. От своя страна, сарсапарилата помага при ревматизъм. Към билките за стави се причислява и шипката. Всички билки за стави могат да се прилагат с мехлем или гел или да се използват под формата на инфузии и отвари.

Лекарства и лечебни средства за ставите –какво да предпочетем?

Избирайки лекарство за стави, трябва да се запитаме какво искаме да постигнем. Не всяко лечебно средство има обезболяващо или регенериращо действие. Ако трябва да се борим с болката, вероятно ще изберем лекарство за стави със силно действие, което обаче е по-добре да се използва веднага.

Когато ставните болки ни досаждат хронично, трябва да обсъдим с лекаря избора на лекарство. Отделен случай са ревматичните болки, на които добавките за стави няма да въздействат. Въпреки това може да се окаже, че проблемът ни не е толкова напреднал, тогава използването на лекарство с рецепта няма да е необходимо. Вашият лекар или физиотерапевт ще ви посъветва за какво лечебно средство е подходящо за вашите стави, за да се избегне развитието на възпалителния процес.

В такава ситуация се действа многопосочно. Може да бъде избран един основен продукт за ставите, например мехлем с колаген, който да се допълва с билки и хранителни добавки. Да не забравяме, че приемането на лекарство за стави може да приключи по-бързо, ако се прилага правилна диета и физическа активност.

Sending
User Rating 5 (1 vote)

Завършила съм Университета за природни науки, Факултет по хранене на човека. Привърженичка съм на здравословния начин на живот и на холистичния подход към здравето. През годините работа като диетолог непрекъснато усъвършенствам знанията си чрез професионални обучения, участия в конференции и преди всичко – чрез практикуване. Гарантирам приятна и безстресова атмосфера  в кабинета си.

You may also like

Най-добрите лечебни продукти за разширени вени през, отпускани без рецепта – лекарства, таблетки, мехлеми или кремове. Вижте класацията на ефективните продукти.

Разширените вени са резултат от нарушен отток на